DOKTORKA BISERKA OTKRILA KAKO NAGLE PROMENE VREMENA UTIČU NA NAŠ ORGANIZAM: Jednu stvar obavezno IZBEGAVAJTE
Biserka Obradović, Foto: Printscreen/Pink

PAŽNJA

DOKTORKA BISERKA OTKRILA KAKO NAGLE PROMENE VREMENA UTIČU NA NAŠ ORGANIZAM: Jednu stvar obavezno IZBEGAVAJTE

Ona pojašnjava da su se velike alergijske reakcije združile, kao i da je prisutan prolećni umor, a na sve to iscrpljuje nas i toplo vreme

Objavljeno:

Nagle promene vremena nikako ne prijaju našem organizmu, te se pacijenti češće javljaju lekarima zbog raznih tegoba, potvrđuje doktorka Biserka Obradović za Telegraf.rs.

Ona pojašnjava da su se velike alergijske reakcije združile, kao i da je prisutan prolećni umor, a na sve to iscrpljuje nas i toplo vreme.

- Združile su se velike alergijske reakcije, nikad više nije bilo cvetanja u vazduhu, imamo ih 8, a normalno je jedno do dva. Imamo nagle vremenske promene. Leto na početku proleća nikom ne prija, dosta se razvio prolećni umir zbog nedostatka D i C vitamina. Najavljene oscilacije koje će se desiti već prekosutra sa velikim padom temperature. Ljudi su već noćas loše spavali jer organizam kod mnogih, pogotovo meteoropata, oseća 48 sati ranije da će doći do vremenskih promena. Dolazi do nesanice, teškog uspavljivanja, razdražljivosti, a san je preduslov za dobar imunitet i treba da iznosi 6-8 sati. Ako na to dodamo prolećni umor i iscrpljujuće toplo vreme, naravno da se organizam loše oseća - navodi naša sagovornica.

Pored meteoropata, nagle oscilacije osećaju i hronični bolesnici. Dr Obradović kaže da je čest osećaj bola u kostima i mišićima, ali i nesvestice i glavobolja.

- Osim meteoropata imamo i hroničare na koje promene loše utiču. Atmosferski pritisak je velik napolju, pa se javlja i bol u kostima i mišićima. Kada naglo otopli, naš organizam se bori da protiv te toplote i to radi znojenjem i širenjem krvnih sudova. Širenjem krvnih sudova pritisak pada i osobe mogu čak više tečnosti da izgube znojenjem nego kod nekih tegoba poput dijareje, povraćanja... Čak i u autobusima primetimo da mladim osobama pozli, imaju vrtoglavicu, glavobolju, a može doći i do kolapsa - pojašnjava doktorka za Telegraf.

Biserka Obradović
Biserka Obradovićfoto: Printscreen TV Prva

S obzirom na to da nas u narednih nekoliko dana očekuje pad temperature, ali i kiša, dr Obradović kaže da ovakvo vreme može biti uzrok infarktnih stanja.

- Uskoro nas čeka pad temperature, a padaće i kiša, pa dolazi do pada atmosferskog pritiska, pa ćemo imati jače i intenzivnije tegobe. Tečnost u našem telu želi da izađe i vrši pritisak na zglobove, sinuse... Izaziva glavobolju, reumatske tegobe... Krvni sudovi se skupljaju i dolazi do povišenog krvnog pritiska. Ovo vreme može biti uzrok infarktnih stanja, pogotovo kod kardiovaskularnih bolesnika - navodi.

Pri ovakvim oscilacijama savet lekara je da unosimo što više voća i povrća, tečnosti, ali i izbegavamo veliku količinu kofeina.

- Moramo unositi više tečnosti, adekvatno se oblačimo, bolje da skinemo višak odeće nego da ga nosimo na sebi jer ako smo preobučeni možemo izazvati toplotni udar. Treba da uzimamo što više svežeg voća i povrća, laganija ishrana, ne onakva kakvu smo imali tokom zimskih meseci. Pušači da smanje unos cigareta, ljubitelji kafe da smanje unos na dve kafe dnevno. Naravno, treba da budemo pozitivni i stavimo osmeh na lice - zaključuje ona.

Od srede zahlađenje

U utorak kasnije posle podne, uveče i tokom noći jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz naglo zahlađenje i jak severoistočni vetar.

U sredu će hladni front podeliti Srbiju na dva dela, pa će se maksimalna temperatura kretati od 8-9°C na severu i zapadu Srbije i u Beogradu do 20°C na jugoistoku Srbije. Biće oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, ponegde i uz obilnije padavine.

Od četvrtka do kraja sedmice očekuje se relativno sveže. Maksimalna temperatura biće od 10 do 16°C, u Beogradu do 12°C.

Očekuje se promenljivo oblačno.

Kiša
Kišafoto: Nenad Kostić

U četvrtak će kiša padati u većem delu Srbije, a u petak i za vikend u južnim i istočnim predelima, za vikend uz jak severozapadni vetar.

Od četvrtka do kraja sedmice na planinama južne i jugozapadne Srbije očekuje se sneg. Sneg bi padao uglavnom iznad 1500 metara nadmorske visine i zabeleo bi te predele, a lokalno će se u noćnim, jutarnjim i večernjim časovima snežna granica spustiti i na 900-1000 metara, pa bi sneg mogao da zabeli i ova područja Srbije. Prema trenutnim prognozama sneg bi padao na Kopaoniku, Staroj planini, Zlatatu, Goliji, na planinama Kosova i Metohije, ali i na Zlatiboru.

Bonus video:

01:25

ŠOK PROGNOZA! Meteorolog Todorović izneo detaljnu prognozu: Do početka aprila slede LETNJE temperature, a nakon toga...

(Espreso/ Telegraf/ Jelena Stefanović/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.